Voleybolda Hakem Nedir? Nasıl Olunur?

Hakem bir karşılaşmayı, belli bir kurallar bütününe uygun olarak, gerektiğinde müdahalede bulunarak ilerleten ve sahada  yönetim yetkisine sahip olan tarafsız kişiye yada kişilere verilen isimdir. Voleybolda hakemin görevi nedir, nasıl hakem olunur gibi soruları sizler için yanıtladık… 

Voleybol Hakemliği Nedir?

Voleybol hakemi, bir voleybol maçını kurallara göre yönetme görevli kişidir en kısa tanımı ile. Bir voleybol maçında baş hakem, yardımcı hakem, masa hakemi, yazı hakemi ve çizgi hakemleri bulunur. Tüm hakemler voleybol maçını hızlı ve doğru takip etmede ve tabiki doğru kararlar alınmasında rol oynar bu nedenle de hakemliğe uygun ve hızlı olmaları önemlidir. Bu nedenle de genellikle voleybol maçlarında deneyimli hakemlerin yönettiği maçlara aday halemleri de görevli olarak yerleştirirler.

Nasıl Voleybol Hakemi Olunur?

Voleybol hakemi olabilmek için gerekli şartlara uyan kişiler, Türkiye Voleybol Federasyonu ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından açılan voleybol hakemliği kurslarına katılarak ve bu eğitimler sonucunda yapılan yeterlilik sınavlarından belirlenen başarı sınırının üstünde not alarak voleybol hakemi olmaya hak kazanırlar.

Voleybol hakemlerinin belirli kademeleri bulunur. Bu kademeler aday hakemi, il hakemi,

ulusal hakem ve uluslararası hakem olarak ayrılırlar. Hakemliğe başlayan kişiler bu kademelerden aday hakemlik ile başlarlar ve belirli şartlar çerçevesinde kademe atlayabilirler. Bunun için bazı gereklilikleri tamamlamaları yeterlidir.

Voleybol Aday Hakemleri; performanslarına ve geçirdikleri görev sürelerine göre, eğer uygun görülürler ise Voleybol İl Temsilcisi ve Voleybol İl Hakem Kurulunun Türkiye Voleybol Federasyonu’na yapacağı teklif ile il hakemliğine yükselme hakkını elde edebilirler. Aday hakemlerin düzenli olarak yapılan müsabakalarda görev alıyor olması gereklidir. Aday hakemliğini 2-3 yıldır yapıyor olması da gereken şartlardandır. Tüm bunları sağlayan aday hakemler, il hakemliği yapabilirler.

Voleybol İl Hakemleri; kademe atlamak istiyorlarsa mutlaka il maçlarında aktif olarak görev yapıyor olmalıdır. Maç yönetebiliyor olmaları gerekir. Yine aday hakemliğinde olduğu gibi, il hakemliğini 2-3 yıldır yapıyor olmaları gerekir. Voleybol Federasyonu İl Temsilcisinin yazılı onayı ve İl hakem Kurulunun teklifi ile Türkiye Voleybol Federasyonuna yükselme başvurusu yapılır. Türkiye Voleybol Federasyonu MHGK, il hakemlerinin Ulusal Hakemlik kademesine yükselip yükselmeyeceğine karar verir.

Voleybol Ulusal Hakemliği kendi içinde kademelerden oluşur. Bu kademeler şu şekildedir:

  • C Kademe Voleybol Ulusal Hakemi
  • B Kademe Voleybol Ulusal Hakemi
  • AB Kademe Voleybol Ulusal Hakemi
  • A Kademe Voleybol Ulusal Hakemi

Ulusal Hakemlerin yükselme durumları, Türkiye Voleybol Federasyonu Merkez Hakem ve Gözlemciler Kurulu’nun teklifi ile gerçekleşir. Bunu yaparken de yükseleceği kademedeki hakem sayısı dikkate alınır ve ona göre onay verilir.

Uluslararası Hakem, en üst kademe voleybol hakemliğidir. Ülkelerin belli sayıda uluslararası hakemi bulunur bu nedenle bu hakemlik kademesine yükselmek için kontenjana göre hareket edilir. Türkiye Voleybol Federasyonu, kendi uygun gördüğü A kademe Ulusal Hakemleri FIVB‘e teklif eder. Başarılı bulunanlara da FIVB tarafından Uluslararası Hakem belgesi verilerek kademe atlatmış olunur.

Voleybol Hakemi Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekir
  • En az lise veya lise dengi okullardan birinden mezun olmaları gerekir
  • 19 yaşından gün almış olmaları ve 31 yaşından gün almamış olmaları gerekir
  • Sporcu olan ve antrenörlük yapan kişiler için ise sınır 36 yaşından gün almamış olmak olarak belirlenmiştir
  • Adli sicil kaydı bulunmaması gerekir
  • Disiplin kurullarınca 6 ay veya 6 aydan daha uzun süreli ceza almamış olmaları gerekir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *