Gal futbolu, tarihsel kökeni eskilere dayanan İrlanda’nın milli sporlarından biridir. Gal futbolu hem kadınlar hem de erkekler tarafından oynanmaktadır. Bu spor dalında hem futbol hem ragbi özellikleri taşıyan, sert ve hızlı yapıda bir mücadele vardır. Bir çok kişinin pek de hakim olmadığı belki de adını ilk defa duyduğu gal futbolunu sizin için inceledik…
Gal Futbolunun Kökenleri
Gal futbolunun kökenleri oldukça eskilere dayanır diyebiliriz. İlk kez bir sisteme oturtulması ise 1885 yılında olmuştur. Aslında gal futbolunun ortaya çıkışının en büyük sebeplerinden biri, İrlanda’nın İngiliz oyunları olan futbol ve ragbi’yi reddetmesi olmuştur. Yine de reddedilen futbol ve ragbinin arasında iki oyundan da özellikler taşıyan bir oyundur genel olarak. Resmi birlikleri; Gal Atletik Birliği (GAA) olarak, 1884 yılında kurulmuştur. Gal Atletik Birliğinin temel işi Gal futbolu ve Hurling’dir ki bu iki oyun İrlanda’nın milli sporları olarak kabul edilmektedir.
Gal Futbolu Nasıl Oynanır ve Kuralları Nelerdir
Gal futbolunda maçlar, on beşer oyuncudan oluşan iki takım ile yapılır. Her iki takımın da on beş kişiye kadar yedek oyuncu bulundurma hakkı vardır ancak maç sırasında takımların değiştirebileceği oyuncu sayısı sadece beş oyuncu ile sınırlıdır.
Gal futbolunda oyunda kullanılan top görüntü olarak voleybol topunu andırır. Benzerlik haricinde ise pek alakaları yoktur çünkü yapılış tarzı ve topta kullanılan bir kaç madde farklıdır.
Oyundaki amaç; topu karşı takımın H harfi şeklindeki kalesinin direklerinin altından veya üzerinden geçirmektir. Topu rakip kale direğinin üstünden geçirmek 1 puan değerinde kabul edilir. Topu ağlara göndermek ise gol demektir ve gol 3 puan değerinde kabul edilir. Gal futbolunda oyuncular, elleriyle veya ayaklarıyla pas verebilme hakkına sahiptir. Ancak önemli bir kural vardır; topu elinde tutan oyuncu, topu sektirmeden veya topu kendi eline doğru ayağıyla vurmadan 4 adımdan fazla atamaz. Bu kural ihlali olarak kabul edilir.
Gal futbolunda maç, hakemin topu orta noktada iki rakip orta saha oyuncusuna atışıyla birlikte başlar. Oynanmaya başlanan maçta gol olursa, golün ardından kaleci kale alanının köşesinden yapacağı kale vuruşuyla oyunu tekrar başlatır. Maç bu şekilde devam eder. Maç sırasında top bir savunma oyuncusundan dışarı çıkarsa, bir hücum oyuncusu 45 metre çizgisinin en yakın noktasından topu tekrar oyuna sokarak oyunu yeniden hareketlendirir.
Gal futbolunda oyun alanı dikdörtgen şeklindedir. Saha boyutları ise uzunluk olarak minimum 130 metre ve maksimum 145 metredir. Genişlik olarak ise minimum 80 metre ve maksimum 90 metre şeklindedir. Oyun geleneksel şekilde çim sahalarda oynansa da günümüzde yapay sahalar da oldukça yaygın şekilde kullanılmaktadır. İki İrlanda milli sporu olarak hurling ile oyun alanı ve kale anlamında oldukça benzerdir ama bazı saha çizgilerinin kullanımında farklılıklar taşırlar.