Dünya üzerinde var olan en popüler spor dalları arasında, neredeyse en başta futbol geliyor diyebiliriz. Dünyanın her ülkesinde ve hemen hemen her köşesinde futbol oynayan bir gruba rastlayabiliriz. Gerek profesyonel gerekse amatör olarak inanılmaz derecede sevilen ve takipçisi olan futbol, her anlamda dünyaya hükmediyor günümüzde. Biz de futbol nedir, nasıl oynanır, genel kuralları nelerdir sizler için kısaca açıkladık.
Futbol Nedir?
Futbolu en basit şekilde tanımlayacak olursak; 11 kişiden oluşan iki takımın birbirlerine gol atmak ve aynı zamanda da gol yememek amacıyla mücadele ettiği bir spor dalıdır diyebiliriz. Her iki takımın da kadrosunda birer kaleci bulundurması gereken futbolda, savunma oyuncularına defans, orta bölge oyuncularına orta saha, saha kenarlarını kullanan hücum yapan oyunculara kanat, saha kenarındaki defansif oyunculara bek ve hücum bölgesi oyuncularına da forvet veya santrafor ismi verilir. Futbol; kapalı alan, plajlar, toprak ya da çimen sahada da oynanabilmektedir.
Futbola benzeyen oyunların kökeni neredeyse milattan önceye kadar dayanmaktadır. Tam olarak aynı oyun olmasa da benzerlikler göstermektedir. Günümüzde de oynanan modern futbol ise, 1863 yılında İngiltere’de kurulan Futbol Birliği’nin (FA) hazırladığı kurallarla oluşturulmuştur. Ve ilk futbol karşılaşmaları İngiltere temelli başlayıp dünyaya yayılmıştır.
Futbol Nasıl Oynanır?
Futbol takımları sahaya 11 oyuncudan oluşan bir kadro ile çıkar ve bu 11 kişinin içinde bir kaleci olmak üzere; forvet, orta saha, defans gibi diğer mevki oyuncuları bulunur. Saha içerisinde belli dizilişler ve belli taktikler ile karşı takıma karşı galip gelmeye çalışırlar. Daha önce de belirttiğimiz gibi amaç rakibin kalesine gol atmak ve maçı gol yemeden tamamlamaktır.
Futbol 90 dakikalık, her iki yarısı da 45 dakika olan bir spor dalıdır. Bu 45 dakikalık yarılarda herhangi bir durumdan dolayı oyun durmuşsa, hakem yarı sonunda süreye ekleme yaparak uzatma oynatabilir. Turnuva maçlarında ise beraberlik durumu söz konusu ise uzatma dakikaları farklıdır. Eğer hala 90 dakika sonunda kazanan belli olmamışsa 15’er dakikalık iki uzatma devresi daha oynanır. Uzatmalarda da herhangi bir değişiklik olmazsa seri penaltı atışlarına gidilir ve sonuç bu şekilde belirlenir.
Kaleci haricindeki oyuncuların topa elle ve kolla temas etmesi kesinlikle yasaktır. Kaleci de elle müdahale özgürlüğüne yalnızca ceza sahası içerisinde sahiptir. Kalecinin ceza sahası dışında topa elle müdahalesi serbest vuruş ve kırmızı kartla cezalandırılır.
Sert faullerde, bariz gol şansının engellenmesinde ve diğer oyuncular ya da hakemle fiziki tartışmaya girilmesi durumlarında da gösterilen kırmızı kart, oyuncunun oyundan atılması anlamına gelir. Uyarı anlamına gelen sarı kart ise daha hafif kural ihlallerinde başvurulan karttır ve iki kez sarı kart gören oyuncu kırmızı kart görmüş kabul edilip oyundan atılır. Futboldaki yasak olan fiziksel, sakatlamaya yönelik hareketler, temaslar sonucunda karşı taraf serbest vuruş kazanır. Eğer bu müdahaleler ceza sahası içerisinde yapılırsa, karşı taraf penaltı kazanır. Oyuncu penaltı kullanırken, kalecilerin bir ayağının çizgide bulunması ise zorunludur.
Futbolda takımı yöneten kişi teknik direktör olarak adlandırılır. Takımı genel olarak yöneten ve çalıştıran kişi teknik direktör olsa da, her mevkinin antrenörleri de bulunmaktadır. Maç sırasında da taktik desteği sağlamaya devam ederler.