2023 Ballon d’Or Gecesinde Ödül Sahibi Olan Futbolcular

30 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen, herkesin oldukça büyük bir heyecanla beklediği törende ödüller bu seneki sahiplerini buldu biliyorsunuz. Birbirinden başarılı yıldız isimlerin rekabet ettiği ödül töreninde, farklı kategorilerde ve niteliklerde sahibini bulan sekiz farklı ödülün hangi isimlere gittiğini sizler için yazımızda kısaca açıkladık. Bir sonraki sene için şimdiden heyecanlanmaya başlamışken, işte ödül alan bu seneki isimler!

Ballon d’Or 

Tahmin edildiği gibi Lionel Messi. Ödülü 8. kez eve götüren Messi, bu sene Ballon d’Or’a layık görülen isim oldu. En iyi erkek futbolcu seçilen 36 yaşındaki Messi, uzun süre kırılamayacak tarihi bir rekora daha imza atmış oldu böylece. Devam etmekte olan futbol hayatı boyunca inanılmaz istatistiklere imza atan efsane futbolcu; sonunda kavuştuğu Dünya Kupası’nın ardından, almaya oldukça alışık olduğu Altın Top/Ballon d’Or ödülünü de diğer ödül koleksiyonunun arasına dahil etmiş oldu. 

Ballon d’Or Kadınlar (Ballon d’Or Féminin)

Barcelona’lı yıldız Aitana Bonmatí, kadın futbolcular kategorisinde bu sene ödüle layık görülen isim oldu. İlk olarak 2018 yılında verilmeye başlanan ödül, yılın en iyi kadın futbolcusunu ödüllendirmek amacı taşıyor. Norveçli Ada Hegerberg ödülün ilk sahibi olmuş, Amerikalı Megan Rapinoe sonraki sene ödülü almayı başarmış ve Aitana’nın hem kulüp hem milli takımdan arkadaşı Alexia Putellas ise son iki senenin kazananı olmuştu. İnanılmaz sezon geçiren başarılı İspanyol yıldız bu sene ödülü takım arkadaşından teslim almış oldu, ki bunu sağlayan en büyük etkenlerden biri de Putellas’ın sakatlık sıkıntısıydı. Yine de oldukça hak edilen bir başarı olduğuna tüm futbol dünyası hemfikir. 

Kopa Kupası (Kopa Trophy)

Jude Bellingham, bu sene ödüle layık görülen isim olmayı başaran isim oldu. Kopa Trophy, 21 yaşın altında olan en iyi performans gösteren oyuncuya verilen bir futbol ödülü. 2018 yılında verilmeye başlayan ödülün sahipleri sırası ile; Kylian Mbappé, Matthijs de Ligt, Pedri ve Gavi olmuştu. Birbirinden inanılmaz yeteneklere sahip olan genç isimler arasında, adından oldukça sık söz ettiren isimlerin başında gelen Bellingham da bu sene rakiplerini geride bırakan isim oldu.

Üst düzey performansını günden güne arttırmaya devam eden Bellingham, La Liga’da da oldukça iyi bir sezon geçiriyor diyebiliriz. 

Yashin Kupası (Yashin Trophy)

Emiliano Martinez bu sene Yashin Ödülü’ne layık görülen isim oldu. Yashin Ödülü/Trophy, France Football tarafından her yıl en iyi performans gösteren kaleciye verilen bir futbol ödülü. Ödül, adını eski Sovyetler Birliği kalecisi Lev Yashin’den alıyor. 2019 yılında verilmeye başlanan ödülün ilk sahibi ise, Brezilyalı başarılı kaleci Alisson olmuştu. 

Dünya Kupası şampiyonluğu yaşayan Arjantin’in forması giyen Martinez, efsane kurtarışı ile zaten çok konuşulmuştu ve bu sene yılın kalecisi ünvanını da rakiplerini geride bırakarak elde etmiş oldu. 

Sokrates Ödülü (Sócrates Award)

Vinicius Jr bu sene ikincisi verilen ödüle layık görülen isim oldu. Sokrates Ödülü, İnsani Yardım Ödülü olarak da biliniyor. Başarılı bir futbolcunun, insani yardım çalışmalarını ödüllendiren yıllık bir futbol ödülü. Ödül, adını Brezilyalı bir doktor ve aynı zamanda efsanevi bir futbolcu olan, yaygın olarak Socrates olarak bilinen Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira’dan almıştır. İlk olarak geçtiğimiz sene 2022’de verilen ödüle ilk layık görülen isim Sadio Mane olmuştu. Bu sene ise Brezilyalı yıldız futbolcu Vini Jr ödülü hak eden isim olmayı başardı. 

Gerd Müller Ödülü (Gerd Müller Trophy)

Erling Haaland bu sene Gerd Müller Ödülü’ne layık görülen isim oldu. İlk olarak Striker of the Year/Yılın En İyi Forveti olarak verilmeye başlanan ödül, efsanevi isim Gerd Müller’in ölümünün ardından Gerd Müller Trophy/Gerd Müller Ödülü olarak adlandırıldı. Ödül, bir sezon içerisinde en fazla gol kaydeden isme veriliyor. İlk iki ödülü evine götüren isim ise bu sene beşinci sıraya yerleşen Robert Lewandowski olmuştu. 

Bu sene ödülü evine götürmeyi başaran Haaland, 56 gol kaydetti. Herkesin, her seferinde şaşırarak izlemeye devam ettiği Norveçli yıldız gerçekten de bir gol makinesi gibi sahada görev alıyor. Bir sonraki sene de yarışın içinde olacağına şüphemiz yok açıkçası.

Yılın En İyi Erkek Futbol Kulübü (Men’s Club of the Year)

Manchester City, bu sene “Yılın En İyi Erkek Futbol Kulübü” ödülüne layık görülen kulüp oldu. 2022-23 sezonunu inanılmaz bir başarı ile tamamlayan City; Premier League, FA Cup ve Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşayarak üçleme yapıp, ödülü sonuna kadar hak ettiğini bir nevi göstermiş oldu. Pep Guardiola’nın ellerinde yenilmez bir takıma dönüşen City, bir süre daha zirvelerde dolaşacak gibi görünüyor. 

Yılın En İyi Kadın Futbol Kulübü (Women’s Club of the Year)

FC Barcelona, bu sene “Yılın En İyi Kadın Futbol Kulübü” ödülüne layık görülen kulüp oldu. İspanyol ekip, La Liga ve UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşayarak inanılmaz başarılı bir sezonu geride bıraktı. Ballon d’Or Féminin’de 6 aday futbolcusu bulunan kulübün adaylarından Aitana ödüle layık görülen isim aynı zamanda. Kadın futbolunda bariz bir üstünlüğü olan Barcelona Femeni de gelecek ödül törenleri için şimdiden favori konumunda… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *