Buz hokeyi, buzun üzerinde iki takım ile oynanan bir spor dalıdır. Dünyadaki en hızlı spor türlerinden biri olan buz hokeyinde oyuncular; buz patenlerini giyip, hokey sopaları ile diski ya da diğer adı ile pakı kontrol etmeye çalışır, birbirleri ile mücadele eder ve sonucunda da diski ya da pakı rakip kaleye sokarak skor elde ederler. Bazılarımızın bildiği, bazılarımızın ise pek bir fikri olmadığı buz hokeyi ile ilgili her soruyu sizler için kısaca cevapladık…
Buz Hokeyinin Kökeni
Buz hokeyinin oynandığı ilk tarih neredeyse orta çağlara kadar uzanmaktadır ve kuzey avrupalılar tarafından oynanmıştır. Kurallaşmaya başladığı zamanlar 19. yüzyıla denk gelir. İlk resmi hokey maçının, 1855 yılında, Kingston, Ontario’da oynandığı tahmin edilmektedir. Robertson adlı bir öğrenci, buz hokeyi kurallarını ilk geliştiren kişidir. Hokey kuralları birkaç kez değişimden geçerek günümüzdeki halini almıştır. Örneğin Robertson’un oluşturduğu ilk kurallara göre; dokuzar kişilik takımlar mücadele ederken bu zamanla değişime uğrayarak günümüzdeki halini almış ve takımlar sahaya altı kişilik takımla çıkmaya başlamıştır.
Günümüzde en yaygın ve popüler olduğu ülkeler; Kanada, Rusya ve Amerika’dır.
1893 yılında, günümüzde halen devam etmekte olan Stanley kupası düzenlenmeye başlanmıştır. Stanley kupası, en iyi Kanadalı hokey takımını belirlemekte ve kazanan takıma Lord Stanley ödülü verilmektedir.
Buz Hokeyinde Amaç ve Skor
En kısa şekilde ifade etmek gerekirse, buz hokeyinin amacı diski rakibin kalesine sokarak rakipten daha fazla gol atmaktır. Bir gol, yalnızca diskin tamamı kale çizgisini tamamen geçerse kabul edilir. Diski çizginin diğer tarafına tekmeleyerek atmak veya vole şeklinde diske vurmak kural dışıdır. Oyuncuların gol atmak için buzla temas halindeyken sopalarını kullanarak diske vurmaları gerekir.
Buz Hokeyinde Saha
Buz hokeyinde oyun sahası; en fazla 61 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliktedir. En az ise 56 metre uzunluğunda ve 26 metre genişliğindedir. Sahanın köşeleri oval şekildedir. Bu oval alan en fazla 7 veya 8,5 metre yarıçapta olmalıdır. Buz sahanın yan tarafları bir duvar ile çevrilidir. Yan duvarların hemen alt bölgesinde ise tekme bandı bulunur.
Buz hokeyi maçlarında oyun alanı, kırmızı ve mavi çizgiyle işaretlenir. Kırmızı yani orta çizgi buzu ikiye bölerken, mavi çizgiler buzu üç eşit bölgeye ayırır. Bunlar; savunma bölgesi, tarafsız bölge ve hücum bölgesidir.
Buz Hokeyi Kuralları
Yirmişer dakikalık üç periyot şeklinde oynanan buz hokeyinde sadece iki temel kural vardır; ofsayt ve icing.
Ofsayt: Bir hücum oyuncusu rakibin savunma alanına pakın önünde girerse, bu durum ofsayt olarak adlandırılır. Bu durumda oyun durdurulur ve tarafsız bölgede bir başlama vuruşu yapılır.
Icing: Bir oyuncunun paka hamle yapmadan veya kaleci de dahil olmak üzere başka bir oyuncuyla temas etmeden, rakip takımın kale çizgisine doğru kendi yarısından paka vurması anlamına gelir. Bu durumda oyun durdurulur ve pak gol verilmeden pasın başladığı yere geri gönderilir.
Buz Hokeyinde Kullanılan Terimler
Cross Hecking: Bir oyuncunun sopayla rakip oyuncuya müdahalede bulunmasına denir.
Pak: Oyunda kullanılan diske verilen ad.
Elbowing: Savunma ya da hücum sırasında rakibin dirseklenmesine verilen ad.
Rink: Maçların oynandığı sahaya verilen ad.
Icing: Bir oyuncunun kendi yarı alanından rakip kaleye pakı direkt yollaması.
Buz Hokeyinde Takımlar ve Oyuncu Sayısı
Buz hokeyi maçında iki takım karşılıklı mücadele eder. Her takım, iki kaleci dahil olmak üzere en fazla yirmi oyuncuya sahiptir. Sahada olan oyuncu sayısı ise altıdır. Buz hokeyinde oyun sırasında oyuncu değişikliğine izin verilmemektedir.