Pick, topla oynamayan bir hücum oyuncusunun, vücudunu defans oyuncusu ile bir takım arkadaşı arasına yerleştirerek bir defans oyuncusunu perdelediği bir ofansif basketbol oyun tarzıdır. Temel olarak, takım arkadaşlarının pasları yakalaması veya dağıtması, potaya şu atması için alan yaratır. Basketbolda pick yapmak, screen veya perdeleme olarak da adlandırılır. Pick, bir takımda hücum oyuncusunun diğer takım arkadaşına pas atabilmesi ya da potaya rahat bir şekilde şut atabilmesi için oldukça önemli bloklama hareketidir. Ancak doğru yapılması ve faule dönüşmemesi önemli bir ayrıntıdır.
Pick yani perdeleme hareketi toplu oyuncu için veya topsuz oyuncu için yapılabilmektedir. Eğer oyuncu topu elinde tutuyorsa, topu istediği gibi kullanıp pas veya şut atabilmesi için oyuncu bloklama yapar. Bir diğer durumda ise topsuz oyuncu takım arkadaşından gelecek topu alabilmek ve hamle yapabilmek için harekete geçmek ister, pick yapacak olan oyuncu da takım arkadaşının daha rahat hareket edebilmesi için yine topsuz kişi için perdeleme yapmış olur. Her iki durumda da aslında takım arkadaşını rakip baskısı altından çıkarıp, doğru perdeleme ile ona boş alan açmak ve fırsat tanımak genel amaçtır pick için.
Pick Yapmanın Kuralları Var Mıdır, Nelerdir?
Perdeleme yaparken oyuncunun bunu doğru şekilde yapıp yapmadığına dikkat etmesi gerekir çünkü yapacağı yanlış bir hareket faul ile de sonuçlanabilme ihtimaline sahiptir.
Pick yapacak olan oyuncu, perdeleme sırasında ayaklarını mutlaka sabit tutmalıdır. Eğer bu sırada ayakları hareket halinde ise bu hücum faulü olarak kabul edilecektir ve takım için top kaybı anlamına gelir. Yani kısacası kural dışı hareket olarak kabul edilir bu durum.
Eğer bir oyuncu, kör bir perdeleme yapıyorsa ve hareket halinde iken rakip oyuncuya çarparsa faul olma ihtimali yüksektir. Kasıtlı olarak çarptığı kabul görürse oyuncunun yaptığı hareket teknik faul kabul edilir ve rakiba serbest atış yapma hakkı verilir.
Pick Yapmanın (Ball Screen) Amacı Nedir?
Basketbolda perdeleme yapmanın amacı, rakip defans oyuncusu ile arada boşluk yaratmak ve dolayısıyla da daha rahat ve verimli hamleler yapabilmektir. Perdeleme sırasında genelde pozisyonda top elinde olmayan iki oyuncu bulunur. Bu iki oyuncudan biri rakip takımın defans oyuncusunun önünde onu bloke edecek şekilde dururken, diğer oyuncu da bu yapılan perdeleme sayesinde açılan alana hareket ederek pozisyon yakalamaya ve skor elde etmeye çalışır veya yardımcı olur.
Pick ya da perdeleme savunmayı karıştır. Bunu etkili ve özellikle çoklu şekilde kullanmak rakip takımın savunmasının kafasını karıştırıp mutlaka hata yapmalarına sebep olacaktır. Bu nedenle takımlar birden fazla perdeleme yaparak rakip savunmayı dağıtmayı amaçlar. Aynı zamanda dağılan savunma farklı ve plansız eşleşmelere yol açabilir ki bu da rakibi yenme noktasında takımı amacına ulaştırmış olur. Çünkü rakip savunma yapılan perdeleme nedeni ile görevini veya tuttuğu adamı değiştirmek zorunda kalır ve bu onu verimli olmadığı bir pozisyonun içine sürüklemiş olur dolayısıyla da başarısız olma ihtimali yükselir.