Takım sporları, adından da anlaşılacağı üzere aynı hedefe odaklanmış belirli sayıdaki oyuncuların oluşturduğu takımların karşılıklı mücadele ettiği sporlardır. Takım sporlarında amaç, takım ile bir bütünlük sağlayarak karşı takıma üstünlük kurmak ve kazanan taraf olmaktır. Takım sporlarına verilebilecek en bilinen örnekler; futbol, voleybol, basketbol, hentbol, su topu, buz hokeyi, ragbi gibi spor dallarıdır diyebiliriz. Bütün bu spor dallarının kendine ait oyun kuralları bulunur ve takımlar bu kurallara göre karşılıklı mücadele ederler. En bilinen bazı takım sporlarını sizin için kısaca açıkladık…
Futbol
Futbol, iki takımın karşılıklı mücadele ettiği ve bir takımın diğerine üstünlük kurmaya çalıştığı bir spor dalıdır. Günümüzün en popüler spor dalıdır diyebiliriz. Her takım 11 kişiden oluşur, amaç karşı takımın kalesine gol atmak ve maçı kazanmaktır. Sahada iki takımın da kalesi bulunur ve birer oyuncu takımlarının kalesini korur. Her oyuncunun kendi yeteneğine göre bulunduğu bir mevki vardır. Futbol maçları 45 dakikalık iki devreden oluşur. Kalecilerin belli sınırlar dahilinde elle topa dokunabildiği futbolda oyuncuların el ve kol ile teması kesinlikle yasaktır ve cezalandırılır.
Basketbol
Basketbol günümüzde en sevilen ve popüler olan spor dallarının başında gelmektedir. Basketbolda oyuncular topu elle kontrol ederek oynar. Maçtaki amaç topu karşı takımın potasından geçirerek sayı elde etmek ve maçı kazanmaktır. Sahada her takımdan beşer kişi bulunur ve kurallara uyarak karşı takıma üstünlük kurmak için mücadele ederler. Bir basketbol maçı, onar dakikalık dört periyottan oluşur. Beraberlik durumunda uzatma periyodu oynanır.
Voleybol
Voleybol, bir file ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde oynanan ve altı kişilik iki takımın birbirine galip gelmeye çalıştığı bir spor dalıdır. Oyunda amaç, topu filenin diğer tarafındaki rakip yarı alana göndererek sayı yapmaya çalışmaktır. Voleybolda top, karşı taraf kontrol edemediğinde oluşan hatalar sonucu yere değerse takıma sayı kazandırır. Top oyuna ilk olarak servis ile sokulur, servisi atan oyuncu topu filenin üzerinden rakip yarı alana gönderir. Oyun; topun oyun alanına değmesi, dışarı alana gitmesi veya bir takımın hata yapmasına kadar devam eder ve bunlardan biri gerçekleşince takımlar sayı kazanır veya kaybeder.
Bir takım en az 2 sayı farkla 25 sayıya ulaştığı zaman seti kazanır. Üç set alan takım ise maçı kazanır. Normalde 3 set oynanan voleybol maçlarında sadece 2-2’lik bir eşitlik söz konusu ise beşinci set oynanır.
Ragbi
Ragbi, iki takım ile ve oval bir topun el ve ayaklarla kontrol edilerek sayı yapılması temeline dayalı olarak oynanan bir takım sporudur. Ragbi birliği ve ragbi ligi olmak üzere iki türe ayrılır ve bu iki türün de farklı kuralları vardır. Temelleri İngiltere’de atılmıştır. Ragbi maçı 40 dakikalık iki devre şeklinde yapılır. Takımlar on beşer oyuncudan oluşurlar. Takımların amacı karşı takımdan daha fazla sayı yaparak maçı kazanmaktır. Ragbide sayı yapmanın iki yolu bulunur; gol atmak veya try yapmak. Topu kale sahasının zeminine dokundurarak alınan 5 puana try yapmak denir. Topun kale direklerinin arasındaki çıtanın üzerinden geçmesine ise gol atmak denir ve üç çeşidi vardır; 3 puanlık drop gol, 3 puanlık penaltı golü ve 2 puanlık try yaptıktan sonra verilen şut golü.
Sutopu
Sutopu, biri kaleci olmak üzere yedi oyuncudan oluşan iki takımın suda mücadele ettiği bir takım sporu türüdür. Yedek oyuncularla birlikte toplam kadro 14 kişidir bir sutopu takımında. Sutopu maçları, 25 metreye 33 metre boyutlarında olan havuzlarda yapılır. Bu sporda amaç topu kaleye sokmaya çalışarak rakip takımı yenmektir. İki yarı şeklinde, 8er dakikalık 4 periyot şeklinde oynanır maçlar.
Çim hokeyi
Çim hokeyi, dünyanın en popüler kabul edilen spor dallarından biri olan hokeyin ana branşıdır. Hokey sporu ilk olarak çim hokeyi şeklinde oynanmıştır. Hokey oyunlarının çim hokeyi de dahil olmak üzere hepsinde, oyun ucu kıvrık bir sopa ile oynanır. Çim hokeyi adından da anlaşılacağı üzere çim zemin üzerinde oynanır. Maçlarda amaç, oyuncuların sopayı kullanarak top yada diski karşı takımın kalesine yollamaktır. Çim hokeyi ile ilgili uluslararası boyutta bir çok turnuva da düzenlenmektedir.
Hentbol
Hentbol, biri kaleci olmak üzere toplam da saha içinde yedi ve yedeklerle birlikte 14 kişilik takımların mücadele ettiği bir spor dalıdır. 30 ar dakikalık iki devre şeklinde oynanır maçlar. Popüler bir salon sporudur diyebiliriz hentbol için. Oyuncu değişikliği konusunda belirli bir sınır bulunmamaktadır. Burada da amaç karşı takımın kalesine gol atarak üstünlük kurma ve maçı kazanmaktır. Hentbolda oyuncular topa elle müdahalede bulunurlar; topu tutabilir, atabilir ve yumruklayabilirler. Yapılmaması gereken şeylerde en önemli kurallardan biri topun oyuncunun dizinden aşağı herhangi bir yere değmesi durumudur, bu yasaktır.
Buz hokeyi
Buz hokeyi de çim hokeyi gibi bir hokey türüdür. Buz zemin üzerinde iki takımın mücadele ettiği bir spordur. Oyuncular ucu kıvrıl sopalar ile diski kontrol edip rakip takımın kalesine yollamaya çalışır. Takımlar 1 kaleci olmak üzere 6 kişiden oluşur. Buz hokeyi, 26 metreye 56 metre olan buz pistine sahip alanda oynanır. Bir buz hokeyi maçı 15 veya 20 dakikalık üç devre şeklinde oynanmaktadır.
Körling
Körling, olimpik takım sporlarından biridir. Burada amaç, disk şeklinde bir taşı buz üzerinde kaydırarak pistteki işaretli bölgede hedefe ulaştırmaktır. Körling, 42 metreye 4,3 metrelik buzdan bir pist üzerinde oynanır. Bu buz pist üzerinde iç içe geçmiş halkalardan oluşan bir hedef bulunur ve buraya ev adı verilir. Bir takım puanı, evin merkezine rakip takımdan daha yakın taş atarsa kazanır. Dikkat ve hassasiyet gerektiren zor spor dallarından biridir.