Futbol gibi ragbi de İngiltere’de ortaya çıkmış ve ardından da yayılmaya başlamış bir spor dalıdır. Ragbi de diğer takım oyunları gibi oyuncuların karşılıklı iki takım halinde mücadele etmesi ve karşı takıma gol atarken gol yememeye çalışması temeline dayanır. Çoğunlukla popüler olduğu ülkeler Yeni Zelanda, İrlanda, Galler, Avustralya, İskoçya, Fiji ve Güney Afrika ülkeleri diyebiliriz. Elips şeklinde bir top ile oynanan ve ayaklar ile birlikte ellerin de kullanıldığı ragbiyi daha yakından inceleyelim…
Ragbinin Kökeni
19. yüzyıl başlarında, İngiltere’nin Rugby şehrinde bulunan ve aynı şekilde Rugby ismine sahip bir okulda oynanmıştır ilk kez. Tahmin edilebileceği üzere ismini de bu şekilde almıştır. Çıkışı ise, 1823 yılında okulda oynanan bir futbol maçında, William Webb Ellis’in topu eline alıp sayı yapmasına denk gelir. Bunu tarihsel olarak ragbi sporunun kuruluşu kabul etmişlerdir. Futboldan en büyük ve önemli farkı da çıkış nedeni olan elle de oynayabilme ve sayı yapabilme durumudur.
1845 yılında oyunun ortaya çıktığı okul, oyun ile ilgili kuralları yazılı hale getirip resmileştirmiştir. Bu sürecin ardından ragbi kulüplerinin sayısı oldukça artmış ve hemen ardından da ragbi birliği denilen bir birlik kurmuşlardır. Belirlenen kurallara uymak istemeyen bir grup ise, ragbi ligi dedikleri bir oyun oluşturup bazı kurallarda farklılığa gitmişler ve ragbi birliğinden 1895 yılında ayrılmışlardır. Şuan hala bu ikiye bölünme sebebi ile iki temel altında bulunan kurallar baz alınarak ragbi oynanmaktadır.
Ragbi Nasıl Oynanır?
Ragbi oyununda iki takım karşılıklı olarak mücadele eder ve takım, rakip takımdan daha fazla gol atarak oyunu kazanmaya çalışır. Ragbi karşılaşmaları 40ar dakikadan oluşan iki devre şeklinde oynanır. Ragbide takımlarda sahaya çıkan oyuncu sayısı ise on beştir. Ragbi maçları; ana hakem, taç hakemleri, kamera hakemi olmak üzere dört-beş hakem ile yönetilir.
Kazanmanın yolunun sayı atmak olduğu ragbide iki şekilde sayı kazanma hakkı vardır oyuncuların. Bunlar ise gol atmak ve try yapmak olarak adlandırılır. İki türün de kazandırdığı sayı değeri farklıdır. Try yapmak, ragbi topunu kale sahası zeminine dokundurarak sayı yapmak demektir. Try yapan bir oyuncu takımına 5 puan kazandırır. Gol atmak ise, topun kale direkleri arasında bulunan düz çıtanın üzerinden geçmesi anlamına gelir. Gol atma da kendi içerisinde üç farklı şekle ayrılır ve puanları da farklıdır. Try yapan takıma bir şut hakkı verilir ve bu şekilde atılan şutlar gol olduğunda 2 puan kazandırır takıma. Faul sonrasında verilen penaltı gole çevrilirse bu gol 3 puan kazandırır takıma. Son olarak, top yere çarptıktan sonra çekilen şut gol olursa bu gol takıma 3 puan kazandırır ve bu gol drop gol olarak adlandırılır.
Ragbi Topunun Özellikleri
Ragbi topu, elips şeklinde yapılmış ve kullanılmaya başlanmıştır. Topun genel boyutu, büyüklüğü, şekli ve ölçüleri Uluslararası Ragbi Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan kurallara ve yasaya uygun şekilde belirlenmiştir. Bir ragbi topunun ağırlığı 410 gram ve 460 gram arasında değişkenlik göstermektedir. Yapımında deri ya da sentetik malzemeler kullanılır bu önemlidir. Bir ragbi topundaki en önemli şeylerden biri de topun kolay kavranması ve taşınmasıdır. Bu nedenle de özen gösterilerek üretimi yapılır.