Kriket Nedir? Kriket Hakkında Her Şey

Futbol ve ragbi gibi kriket de anavatanı İngiltere olan bir takım sporudur. Kriket, on birer kişiden oluşan iki takım ile birlikte, sopa ve top ekipmanları kullanılarak oynanan bir spor türüdür. Genel bir popülariteye sahip olmasa da, sevildiği ve oynandığı belli başlı ülkeler vardır ve buralarda yaygın oynanır. Bir çoğumuzun hakkında pek de bilgi sahibi olmadığı kriket sporunu sizin için inceledik… 

Kriketin Kökeni

Anavatanı İngiltere olan kriket, 16. yüzyılda İngiltere’nin güneyinde oynanmaya başlanmıştır. 16. yüzyıldaki ilk kriket oyunundan sonra yavaş yavaş benimsenen kriket; 18. yüzyıl sonlarına doğru artık yeri iyice oturunca milli spor olarak kabul edilmiştir. Ülke sınırları genişledikçe kriket çevreye de yayılmış ve özellikle de İngiltere sömürgesi olan ülkelerde benimsenerek oynanan ve popüler olan bir spor dalı haline gelmiştir. Özellikle; İngiltere, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan, Karayipler, Bangladeş, Pakistan, Sri Lanka ülkelerinde popüler ve yaygın oynanan bir oyundur. Günümüzde, kriketin uluslararası yönetim merkezi ve kurumu olan Uluslararası Kriket Konseyinin ise on üyesi bulunmaktadır.

Kriket Nasıl Oynanır?

Kriket; kendine özgü sopa, top, stump, wicket gibi ekipmanlar ile oynanan bir takım sporudur. Her bir takım sahada on bir kişidir. Merkezinde 20 metre uzunluğunda dikdörtgen bir saha bulunan, oval şekilli bir alanda oynanır kriket maçları. Dikdörtgen sahanın her iki ucunda da kale görevi gören wicket yer alır. Maça başlamadan önce iki takımdan hangi takımın atıcı ve hangi takımın vurucu olacağı belirlenir. Wicket önünde elinde sopa ile bir vurucu atılan topa vurmak için bekler ve wicketı savunmaya çalışır. Atıcı ise topu vurucunun arkasında duran wicketa değdirmeye çalışır. Başarılı gerçekleşen vuruş sonrasında, iki vurucu da karşı wicketlara koşar, bu sırada atıcı takımın oyuncuları da topu oyun alanından çıkmadan yakamaya çalışır. 

Belirli puan sistemi vardır krikette. Oyun alanının dışına çıkmadan yakalanan toplar, run adını alır ve bir puan değerindedir. Top oyun alanının dışına çıkarsa dört puan değerindedir. Oyun alanının dışına çıkan top yerle temas etmemiş ise altı puan değerindedir. 

Atıcılar, her altı atışta bir değiştirilmek zorundadır ve buna over adı verilir. Over tamamlanana kadar, bu altı atış bir vurucuya karşı yapılır. Over tamamlandıktan sonra ise farklı vurucuya karşı atış yapılmaya devam edilir.

Kriket Oyununun Özellikleri

Kriket maçı, innings adı verilen devrelere ayrılır. Her devrede takımlardan biri atıcı ve diğeri vurucu olarak oynar. Kriket maçları en az iki innings şeklinde oynanır. Genelde inningsler, on adet atıcının dışarda kalması durumunda ve ya maçın başında verilen, açıklanan over sayısının tamamlanması durumunda bitmiş olur.

Kriket maçları eğer uluslararası düzeyde oynanıyorsa, belli ana formatlarda oynanır. 20 over gerçekleştikten sonra takımların yer değiştirdiği format, 50 over gerçekleşen günlük maç formatı ve beş günlük over sınırı olmayan test formatı şeklinde ayrılırlar. Genelde eşitlik durumları oluştuğunda veya farklı bir durum söz konusu olduğunda takımların run sayısına bakılır ve run sayısı yüksek olan takım maçı kazanmış kabul edilir…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *