Fundamental Ne Demek?

Basketbolda fundamental dediğimiz şey, basketbol ile ilgili temellerdir. Basketbol oynayan herkesin, ister amatör ister profesyonel olsun, daha başarılı olmasını sağlayan temel becerilerin tamamıdır. Fundamental ne demek, alt maddeleri neler kısaca inceleyelim… 

Basketbolda Fundamental Nedir?

Basketbolun temelleri yani fundamentals dediğimiz şey; bir kişinin basketbol oynamak için öğrenmesi gereken ayak hareketleri, top sürme, şut atma ve pas verme gibi becerileri içerir. Yani girişte de dediğimiz gibi basketbolun temelleri anlamına gelmektedir. Basketbola başlayan her amatör oyuncu, hangi yaşta ve yerde başlamışsa seviyesine göre temellere giriş yapar ve bu temel becerilerde usta olmaya çalışır. Temel beceri eğitimlerine başlangıç; okulda da olabilir, spor kulüplerinde yada spor okulların da olabilir. 

Fundamental Basketbol İçin Neden Önemli?

Fundamentals yani basketbolun temelleri, basketbol oyuncularına oyun ile ilgili temel bir anlayış sağlar. Basketbol oyuncusunun kendini, oyun stratejisini ve uyumunu geliştirmesine katkıda bulunur. Bir basketbol oyuncusu temel becerileri kavramadan ve bu temellerde gelişmeden seviye olarak yükselemez ve başarılı bir oyun ortaya koyamaz. Temel anlayışa hakim olmayı başarabilen ve kendini geliştiren basketbolcular takımlarda daha fazla yer bulurlar kendilerine.

Basketbolun Fundamentalleri

Basketbol oynayan herkesin hakim olması gereken bazı temel beceriler bulunur. Oyuncuların kendini geliştirmesi için bilmesi ve başarılı olması gereken fundamentals 7 madde ile aşağıdaki şekildedir… 

Ayak Çalışması 

Tüm temel beceriler, ayak hareketlerini anlamaktan ve ayak çalışmalarından geçer diyebiliriz. Ayak çalışması ve sonucunda gelen gelişim rakibe karşı üstünlük kurmada ve takım içerisinde başarı sağlamada oldukça önemlidir. Ayak çalışması hemen hemen her konuda avantaj sağlar. 

Top Sürme

Bir basketbol takımında, pivotlardan oyun kuruculara kadar her pozisyonun oyuncusu etkili hücum oyuncusu olmak istiyorsa kesinlikle top hakimiyetini anlamalıdır. Her basketbol oyuncusu düzenli olarak top sürme alıştırmaları yapmalıdır. Düzenli top sürme alıştırmaları yapan oyuncular; başları yukarıda top sürme, çaprazlama, sol ve sağ ellerini eşit derecede kullanma veya bir elden diğerine pas verme gibi en önemli konularda yeterlilik sahibi olurlar. En temel top sürme tekniklerini öğrenenler daha karmaşık ve zor hareketlere geçiş yapabilirler.

Atış

Atış yapmayı öğrenmek önemli temel becerilerden biridir. Basketbolcular için en önemli şeylerin başında tabiki de takımına sayı kazandırmak geliyor. Basketbolcular için basket atabilmenin en temel yolu doğru şut atabilmektir. Yani bu da atış alıştırmalarından geçmektedir. Şut alıştırmaları sayesinde oyuncular; el yerleştirmeyi, uygun duruşu ve yarı sahadan veya serbest atış çizgisinden uzun mesafeli şut çekmeyi öğrenirler.

Pas

Paslaşma, bir takım için en önemli temel yeterliliklerden biridir. Etkili bir pas atabilmek için bir oyuncunun karar verme becerileri oldukça önemlidir. Oyuncunun bütün pas türlerini net bir şekilde anlaması gerekir. 

Ribaund

İki tür ribaund vardır: hücum oyuncularının kendi takımının kaçırdığı şut girişimini yakaladığı hücum ribaundu ve savunma oyuncularının hücum oyuncusunun kaçırdığı saha golünü yakaladığı savunma ribaundu. Oyuncuların, ribaundları önlemek için vücutlarını nasıl kullanacaklarını ve nasıl ribaund alıp hızlı bir hücum başlatacaklarını öğrenmeleri en önemli yeterliliklerdendir.

Savunma

Oyuncular birebir durumlarda, adam adama savunmalarda bir rakibe karşı nasıl savunma yapacaklarını öğrenmeli ve bunu geliştirmelidir. Uygun savunma duruşunu, yarı saha ve tam saha oyunlarında nasıl savunma yapılacağını, yakın mesafelerde nasıl savunacağını mutlaka bilmelidir. 

Sıçrama 

Sıçramanın temelleri genel olarak; turnikeler, smaçlar ve üç sayılık atışlar da dahil olmak üzere oyunda herhangi bir zıplama becerisi kapsamaktadır. Bütün bunları yapmak için uygun tekniğin ne olduğu ve oyuncuların ayaklarını nasıl kullanacağı bilgilerini öğrenmeli ve bunlarda ustalaşmalıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *