Futbolda gerek hakemler, gerek takımlar, gerekse taraftarlar arasında en çok tartışılan konuların başında tahmin edilebileceği üzere ofsayt geliyor diyebiliriz. Yan hakem kararı, oyuncu ve teknik direktör itirazları ile ofsayt var mı yok mu tartışmasına zaten aşinayız. Ama geri dönüşü olmayan önemli maçlarda ofsayt nedeni ile iptal edilen gollere yapılan itirazların haklı yere olup olmadığını son yıllarda VAR sistemi ile kontrol edebiliyor hakemler ve dolayısıyla da en ince çizgiye ve ayrıntıya bakarak en doğru kararı vermeye çalışıyor. Peki bu büyük tartışmalara yol açan ve büyük anların büyük gollerini iptal edebilecek güce sahip ofsayt ne demek ve hangi durumlarda olur ya da olmaz sizler için açıkladık…
Ofsayt Nedir ve Hangi Durumlarda Olur?
Hücum sırasında; bir oyuncunun kafasının, ayaklarının veya vücudunun herhangi bir kısmının rakibin kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakipten daha yakın olduğu pozisyonlara ofsayt denir.
Ofsayta yakalanan futbolcu eğer bayrak kalkmadan topu kaleye gönderip skor kaydettiyse gol geçersiz sayılır. Ofsayt pozisyonunda bayrak oyuncu hareket halindeyken de kalkabilir, oyuncu pozisyonu gol ile noktaladıktan sonra da kalkabilir. Son yıllarda yan hakemler bayrağı geç kaldırdığı için bir çok takım ve futbolcu hayal kırıklığı yaşıyor desek yeridir.
Ofsayt Hangi Durumlarda Olmaz?
Oyuncu eğer kendi yarı sahasında ise, ofsayta düşmez
Oyuncu eğer sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizada ise ofsayta düşmez
Oyuncu eğer kale ile arasında oyuncu olmamasına rağmen topun arkasında ise ofsayta düşmez
Oyuncu ofsayt pozisyonunda olsa bile, top rakip oyunculardan herhangi birinin müdahalesi ile o oyuncuya gelmişse ofsayta düşmez
Taç atışı, köşe vuruşu veya kale vuruşu kullanılıyor ise oyuncu ofsayta düşmez.