Hat Trick Ne Demek?

Futbolda belki de bir takımın, oyuncunun ve taraftarın yaşayabileceği en güzel ve heyecan verici şeylerden biri hat trick yapılması. Peki nedir bu hat trick? Aslında en basit şekliyle bir futbolcunun maçta üç gol atmasına verilen isimdir. Ama sizler için kısaca kökenini ve tarihsel kullanımını açıkladık… 

Hat Trick Teriminin Kökenleri

Hat trick terimi, şuan futbolda çok fazla kullanılmasına rağmen futbol kökenli bir terim değildir. Aslında, resmiyette kriket kökenli bir terim olan hat trick; etimolojik olarak Viktorya Dönemine kadar uzanır hikaye olarak. Kelime, Viktorya dönemindeki sihirbazıların şapkalarından üç adet tavşan çıkarmasından sonra türemiştir ve sonrasında da ilk olarak kriket sporcuları için kullanılmıştır resmi şekilde. Hat trick terimi sözlü olarak ilk kez HH Stephenson adlı sporcu için 1858 yılında kullanılmıştır. Ancak yazılı olarak kullanılması ise 1878 yılında olmuştur kayıtlara göre.

Futbolda Hat Trick

Hat trick teriminin futbolda İlk kullanılmaya başlandığı dönemlerde, eğer bir futbolcu üç kez peşpeşe hedeflediği başarıyı elde ederse, o sporcunun performansı için hat trick kelimesi kullanılıyordu. Yani Bir futbolcunun peş peşe üç gol atması anlamına geliyor bu. Ancak daha sonraki süreçlerde yavaş yavaş peş peşe olup olmasına bakmadan terim kullanılmaya devam edilmiştir. Futbolun bir nevi resmi olarak doğduğu ülke olan İngilterede de peş peşe üç gol hat trick olarak nitelendiriliyordu ilk zamanlarda.

Günümüzde ise, futbolda hat-trick terimi peş peşe olup olması önemsenmeden kullanılmaktadır. Yani kısacası bir oyuncu maçta dakikaya bakmaksızın üç golü rakip kaleye gönderebildiyse hat trick yapmış kabul ediliyor ve maç topunu evine götürebiliyor.

Hat Trick’leri ile Tanınan Futbolcular

Lionel Messi, C. Ronaldo, Luis Suárez, Robert Lewandowski, Sergio Aguero, Mario Gomez, Klaas Jan Huntelaar, Zlatan İbrahimovic, Harry Kane, Edinson Cavani, Jonathan Soriano, Roy Makaay, Gonzalo Higuain, Bas Dost, Roberto Soldado, Neymar Jr, Ruud van Nistelrooy, Thierry Henry, Pierre Emerick Aubameyang, Dirk Kuyt, Mateja Kezman, Falcao, Filippo Inzaghi, Michael Owen, Robin van Persie, Marc Janko, Pauleta, Wayne Rooney, Miroslav Klose, Fernando Torres, Erling Haaland, Kylian Mbappe, Samuel Eto’o, Raul, Edin Dzeko, Carlos Tevez, Emmanuel Adebayor, David Villa, Didier Drogba gibi futbolcular en çok hat trick yapma şansına erişen başta gelen futbolcular diyebiliriz.

Pele dünyanın en iyi futbolcusu diyebiliyoruz hiç tereddüt etmeden ve inanılmaz bir kariyere ve başarılara sahip. Konu hat trick olunca yine akıllara Pele geliyor tabiki. 1958 yılında Fransa ile mücadele ederken, henüz 17 yaşında Dünya Kupasında hat trick yapan ilk oyuncu olma rekoru ile birlikte dünya tarihinde kariyeri boyunca en çok hat trick yapan oyuncu rekoru da tabiki onda. Pele kariyeri boyunca toplam 92 hat trick’e imza atmış bir oyuncu. Rekoru kırılır mı bilinmez ama bir süre daha tacın sahibi o gibi görünüyor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *