Sualtı Futbolu Nedir? Su Altı Futbolu Hakkında Her Şey

Sualtı futbolu, adından da anlaşılacağı üzere suyun altında oynanan futboldur. Sualtı futbolunda amaç normal bildiğimiz futbolda olduğu gibi rakip kaleye gol atmak ve sayı kazanmaktır ancak sualtı futbolunda diğerinden farklı olarak oyuncular ellerini kullanırlar. Su topu ile karıştırılsa da aslında hem benzer hem de oldukça farklılardır. Aslında pek de aşina olmadığımız ve kafamızı karıştıran bu spor türünü birlikte kısaca tanıyalım… 

Sualtı Futbolu Nasıl Oynanır?

Sualtı hokeyi ve sualtı ragbisi gibi sualtı futbolu da suyun altında oynanan bir takım sporu türüdür. Bütün bu maçlar bir yüzme havuzu içinde dalgıç yani şnorkel ekipmanları kullanılarak yapılmaktadır. Sualtı futbolunda 5 kişilik takımlar ile mücadele edilir ve her ne kadar futbol desek de oyuncular ellerini kullanarak mücadele ederler. Tabiki amaç diğer takım sporlarında da olduğu gibi topu karşı kaleye atmak ve skor elde etmektir. Sualtı futbolunda maçlar, onar dakikalık iki devre şeklinde oynanır. Eğer maçta beraberlik durumu söz konusu ise maç uzar ve bu şekilde devam eder.

Sualtı futbolunda saha alanı; 10 metre genişliğinde (32 fit), 15 metre (49 fit) uzunluğunda ve 4 metre (13 fit) derinliğinde bir havuz olarak kabul edilmektedir.

Sualtı Futbolu Özellikleri

Oyunda takımların amacı, suyun altında kalacak şekilde karşı kaleye yani havuzun diğer tarafına yüzerek topu taşımak ve kaleye topu göndererek gol atmaktır. Sualtı futbolunda puanlama, topun havuzun kenarındaki oluğa yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Oldukça sık kullanılan bir diğer varyasyon ise altta durması ve hedef görevi görmesi için kovaların aşağı indirilmesidir. Sualtı futbolu aslında su topuna benzer, ancak biri top temasının söz konusu olduğu durumlarda çoğunlukla su altında oynanır. Yani bütün oyuncular, topun elinde olduğu durumlar haricinde gerektiği zaman hava almak için su yüzeyine çıkabilir. Top oyuncunun elinde ise yüzeye çıkması kural dışıdır.

Köken olarak sualtı futbolu, Kanada’da bulunan Manitoba’nın Frank Kennedy Merkezinde eğitim veren bir tüplü dalış eğitmeni olan Dave Murdoch tarafından, 1960’lı yıllarda geliştirilmiştir. Aslında ortaya çıkışı öğrencilere verilen eğitim ile olmuştur da diyebiliriz. Öğrencilerin şnorkel ile birlikte yüzme becerilerinin gelişmesi amacıyla bilardo tuğlası kullanılarak yapılan bir eğitimden esinlenilerek oyun ortaya çıkmıştır. Günümüzde Kanada’da bir kaç eyalette oynanmaktadır.

Sualtı Futbolunda Top 

Sualtı futbolunun tarihi boyunca, maçlarda çeşitli top türleri kullanılmıştır. Bu topların tümü sualtı oyununa uygun olarak seçilmiş alternatiflerden oluşmaktadır. Örneğin; negatif kaldırma kuvvetine sahip olan on kiloluk bir bilardo tuğlası, küçük boy NFL tarzı bir futbol topu ve küçük boy bir basketbol topu kullanılmıştır oyunlarda. Futbol topu ve basketbol topu gibi toplar, hava yerine sudan daha yoğun ve ağır bir sıvı ile doldurularak negatif olarak yüzer hale getirilip o şekilde maç sırasında kullanılmaktadır. Bu sayede oyuncular suyun altında top ile çok daha rahat ve verimli hareket edebilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *