Basket Faul Ne Demek?

Basketbolda bir oyuncunun hücumdayken, iki veya üç sayılık atış pozisyonuna girdiği sırada rakip oyuncu tarafından faule maruz bırakılması ve potaya attığı şutun da skor olmasıyla kazanılan durumdur. Potaya şut atan oyuncu faule maruz kaldığı halde skor elde etmesi hakem tarafından verilen serbest atışlar ile bir nevi ödüllendirilmiş olur. 

Hem sayı atıp hem serbest atış hakkı kazanan takımda, oyuncu serbest atışları da sayıya çevirirse oldukça avantajlı durum elde eder takım. Bir takım için oldukça faydalı anlardan biri kabul edilir ve genelde basket faul alan takım moral olarak yükselir ve daha motive maça devam eder. 

Basket faul sayesinde bir takım bir kerede 4 sayı kazanabilme imkanına sahiptir. İki ihtimal söz konusudur; iki sayılık atış ve serbest atış ya da üç sayılık atış ve serbest vuruş. Eğer rakip savunma dikkatsiz davranıp takıma basket faul kazandırırsa maçın seyri büyük ölçüde değişecektir. Basket faul, kullanan takımın lehinedir. 

Basket Faul Durumunda En Fazla Kaç Sayı Atılır?

Basket faul kazanan takım, bu durumda toplamda en fazla dört sayı atabilir. Bir takımın basket faul durumundan kazanacağı sayı üç veya dört olabilir. Eğer bir oyuncu üç sayılık bir atış yapıp faule maruz kaldıysa ve buna rağmen skor elde ettiyse, üç sayılık basket üstüne bir başarılı serbest atış ile takımına dört sayı kazandırır. Oyuncu eğer iki sayılık bir atış yaptıysa ve bu sırada faule maruz kaldıysa, iki sayılık basket ve bir başarılı serbest atış ile takımına üç sayı kazandırmış olur.

Basket Faul Durumunda Serbest Atış Kaçırma Avantaj Mıdır?

Bazı durumlarda ise basketbolcular serbest atışlarda başarılı olamaya biliyor bunu ise kendi takımları lehine çevirme şansları bulunuyor. Serbest atış kullanıldıktan sonra eğer oyuncu isabetli şut atmamış ise basket topu potadan geri döner ve takımlar ribaund alabilmek için mücadele eder. Eğer hücum ribaundu alabilirse takım bu hücumdan da skor elde edebilir ise iki veya üç sayı kazanma durumu da vardır. 

Verilen serbest atışı kaçıran takımın daha fazla sayı elde edebilmek için iki seçeneği vardır. Eğer iki sayılık bir basket faul kazanıp başarısız bir serbest atıştan hücum ribaundu aldıysa takım iki sayı veya üç sayılık atış yapabilir bu durumda dört sayı veya beş sayı kazanma şansı bulunur. Üç sayılık bir basket faul avantajı kazanan takım serbest atış başarısızlığı sonrası hücum ribaundu alabilir ise atacakları iki sayılık atış ile toplamda beş ve atacakları üç sayılık atış ile toplamda altı sayı kazanma şansına sahiptir. 

Bütün bunları değerlendirirsek aslında serbest atış kaçırmak çok da üzücü olmayacaktır takım için ancak yinede basket faul rakip takım için ne kadar moral bozucu ise, kullanan takım için de o kadar motive edicidir. Ve serbest atışı kaçırmak istemez hiç bir kullanan oyuncu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *