Futbolda Hakem Nedir? Nasıl Olunur?

Hakem bir karşılaşmayı, belli bir kurallar bütününe uygun olarak, gerektiğinde müdahalede bulunarak ilerleten ve sahada  yönetim yetkisine sahip olan kişiye yada kişilere verilen isimdir. Bu yazımızda futbolda hakemin görevi nedir, futbolda hakem olma şartları nelerdir sizler için inceledik… 

Futbol Hakemliği Nedir?

Hakem kararları bir futbol maçının gidişatını ve takımların kaderini doğrudan etkilediği için oldukça titiz bir şekilde çalışırlar. Futbol hakemleri sahanın her noktasına ve oyuncuların hepsine hakim olmalı ve hızlı bir tempo ile hareket etmeli aynı zamanda da hızlı ve doğru karar verebilecek mental yapıda olmalıdır. 

Temel olarak futbol hakemi oyunun kurallarını uygulayarak ve yardımcı hakemlerle iletişim halinde olarak maçı yönetir. Oyunu başlatma, durdurma, uzatma dakikalarını belirleme, takımların ve oyuncuların eşit ve tarafsız olarak haklarını gözetme işi tamamen hakemindir. Sportmenlik dışı yapılan ve diğer oyuncuların zarar gördüğü durumlara müdahale ederek, gerekiyorsa sağlık ekibini sahaya çağrır. Gerektiği durumlardan oyuncuları uyarır ya da kırmızı kart ile oyun dışı bırakabilir. Gollerin geçerli ya da geçersiz sayılıp sayılmaması konusunda karar hakemlerindir. Futbol hakeminin kurallara hakim olması oldukça önemlidir ancak daha önemli bir diğer konu ise fiziksel açıdan da yeterli olmaktır. Hızlı bir spor dalı olan futbolda saniyeler önemli olduğu için hakem de kondisyonu yüksek ve hızlı olmalı, her zaman doğru takip yaparak doğru kararlar ile oyunu yönlendirmelidir. 

Hakemlerin önemli sorumlulukları vardır. Maçların yapılacağı sahanın, çevresinin ve hava koşullarının müsabakayı etkileyip etkilemeyeceğine ve dolayısıyla da maçın yapılıp yapılmamasına karar verebilme yetkisi vardır. Olumsuz herhangi bir nedenden dolayı maçı erteleme hakkına ya da durdurup gerekli süre geçtikten sonra oyunu başlatma hakkına sahiptir. Oyuncuların, teknik ekibin ya da izleyicilerin sağlık problemleri ile ilgili durumlarda oyunu durdurup durdurmama ya da müdahale durumlarında sorumluluk hakeme aittir.

Futbolun genel kurallarına göre verilen ya da üst kurulların ve federasyonların yönetmeliğine göre oynanan maçlarda hakemin kararı nihai karar kabul edilir ve sorumluluğu tamamen hakeme aittir. 

Nasıl Futbol Hakemi Olunur?

Hakem olmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmuş olma zorunluluğu yoktur. En az lise mezunu olan ve İl Hakem Kurulunun ilgili kurslarına ve eğitim programlarına katılıp buraları başarı ile tamamlayan ve tabiki lisans alan her kişi hakemlik yapabilme hakkına sahiptir. BESYO mezunu olan kişiler bazı durumlarda daha ön plana çıkıp seçilme hakkı da kazanabilmektedir. Önemli olan Hakem Kurulunun düzenlediği testleri belirlenen başarı sınırının üstünde geçmesidir kişinin. Hakemler spor müsabakalarının en önemli kişilerinden olduğu için sıkı bir eğitim sürecinden geçerler.

Futbol Hakemi Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

  • En az lise mezunu olmaları gerekir
  • 30 yaşından büyük olmamaları gerekir
  • Hakemlik eğitimi almaları gerekir
  • İl Hakem kurulunun yapacağı yazılı sınavı ve atletik testi geçmeleri gerekir
  • İl Hakem Kurulu’na gerekli evrakları teslim etmeleri gerekir
  • Yeterli fiziksel güce sahip olmaları gerekir
  • Tarafsız olmaları gerekir, önemli bir şarttır
  • Güçlü gözlem yeteneğine sahip olmaları gerekir ve hızlı karar verebilmelidirler
  • İletişim becerilerinin yüksek olması gerekir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *