Futbolda Antrenör Nasıl Olunur?

Antrenör, sporcunun başarılı olabilmesi için, spor becerileri ve strateji ile kişinin gelişimini sağlayan uzmana verilen isimdir. Bütün spor dallarında oyuncuları yapılacak müsabakalara ve turnuvalara hazırlayan kişilerdir. Antrenörler antrenmanlarda amatör ve ya profesyonel olan tüm sporcuları; zaman, mekan, donanım, teknik, taktik ve daha birçok değişkeni de göz önüne alarak yeterli seviyeye çıkarmayı hedefler.

Futbol Antrenörü Nedir?

Federasyonun gerekli tüm eğitimlerinden geçmiş, futbolda sorumlu olduğu takımın antrenmanlarını, tüm çalışmalarını, taktiklerini ve stratejilerini belirleyen sorumlu kişiye futbol antrenörü denir. Takımlarda en önemli sorumlulardandır diyebiliriz.

Futbol antrenörü; çalıştırdığı takımın, çıktığı karşılaşmaları başarıyla tamamlaması için gerekli teknik ve stratejik çalışma sisteminin geliştirmeye çalışır sürekli olarak. Futbolcuların; kendileri için belirlenen beslenme programı, kondisyon geliştirme programı gibi programlara uygun çalışıp çalışmadıklarını denetlemek de aynı şekilde antrenörün görevlerinden biridir. Kısacası A’dan Z’ye ilgilenir.

Futbol antrenörü olacak kişi, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eğitimlerinden mezun olmuş olmalıdır ve yeterli düzeyde başarı göstererek lisans sahibi olmalıdır ancak bu şekilde görev almaya hak kazanan kişi olur. Sorumlu olduğu takımın oyuncularını, müsabakalara hazırlamak üzere teknik planlamalar yapar. Kazanma odaklıdır.

Futbol Antrenörü Nasıl Olunur?

Futbol antrenörü olmak isteyenler, ilgili federasyon tarafından düzenlenen antrenörlük eğitimlerine katılmalı ve bu eğitimlerin sonunda başarılı olmalıdır. Nitelikli ve yeterli bir futbol antrenörü yetiştirmeyi amaçlayan futbol federasyonun, dört aşamalı bir eğitim sistemi bulunmaktadır. Bu dört aşama; TFF Grassroots C, UEFA B, UEFA A ve UEFA PRO antrenörlük eğitimleri şeklinde ayrılır. Her dört aşamanın da eğitimin de koşulları ve lisans alanları farklıdır.

Örneğin TFF Grassroots C eğitimini tamamlayan antrenörler, Türkiye Kadınlar Ligi’nde ve amatör kulüplerde yardımcı antrenör olarak görev alabilmektedir. TFF Grassroots C eğitimini tamamlayan antrenörler daha sonra UEFA B lisansı için başvurma hakkı kazanır ancak 3 yıllık lisans tecrübesinden sonra bu hakkı elde ederler. Aynı şekilde UEFA B lisansına 3 yıl sahip olan tecrübeli antrenörler UEFA A lisansı için başvuru yapma hakkı elde ederler. UEFA PRO eğitimini tamamlayan antrenörler FIFA, UEFA ve ülke federasyonlarınca gerçekleştirilen müsabakalara katılan tüm takımlarda görev alma hakkı elde ederler. Bir kişinin UEFA Pro lisanslı bir antrenör olabilmesi için UEFA A lisansına 3 yıllık sahip olması şarttır. Tecrübe ve süre önemli bir kriterdir. 

Futbol Antrenörü Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Futbol antrenörü olmak isteyenler federasyon tarafından düzenlenen kurslardan başarı ile geçip lisans almalıdır. Bu kurslara başvurabilmek için gerekli şartlar ise aşağıdaki gibidir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekir
  • Futbol Disiplin Talimatı’nın “Hükümlülük” başlıklı maddesinde belirtilen suçlardan dolayı kesin hüküm giymemiş olmaları gerekir
  • Disiplin Kurulları tarafından, müsabaka sonucunu etkileme veya bahis eylemleri nedeniyle kesinleşmiş ceza almamış olmaları gerekir
  • Antrenör eğitim programına daveti takiben ilgili antrenör eğitim programına katılmasına herhangi bir engeli olmadığına dair, tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu almaları gerekir
  • Federasyon tarafından düzenlenen bir antrenör eğitim programına katılacak kişiler için, Sağlık Bakanlığı’ndan, Acil Tıp Uzmanları Derneği’nden, Kızılay’dan veya İl Sağlık Müdürlükleri’nden onaylı bir kurumdan “İlkyardım Sertifikası” almış olmaları gerekir. Eğer sertifikaları yoksa ilgili kurstan eğitim almak zorundadırlar.
  • Antrenör eğitim programının yada kursunun ücretinin yatırıldığını belgelemeleri gerekir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *