Basketbolda Antrenör Nedir? Nasıl Olunur?

Antrenör, sporcunun başarılı olabilmesi için, spor becerileri ve strateji ile kişinin gelişimini sağlayan uzmana verilen isimdir. Bütün spor dallarında oyuncuları yapılacak müsabakalara ve turnuvalara hazırlayan kişilerdir. Antrenörler antrenmanlarda amatör ve ya profesyonel olan tüm sporcuları; zaman, mekan, donanım, teknik, taktik ve daha birçok değişkeni de göz önüne alarak yeterli seviyeye çıkarmayı hedefler.

Basketbol Antrenörü Nedir?

Basketbol antrenörü; basketbol oyuncularını teknik olarak eğiten, takımı çalıştıran, taktik, kondisyon ve diğer birçok açıdan onları maçlara hazırlayan kişidir takımda. Sporculara basketbolun tekniğini ve kurallarını öğreterek basketbolcu olarak yetişmelerini ve gelişmelerini sağlamakla görevlidirler. Takımın teknik açıdan en önemli üyelerindendir.

Basketbol Antrenörü Nasıl Olunur?

Basketbol antrenörü olmak isteyenlerin, üniversitede Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulundan yani BESYO’dan mezun olmaları tercih edilir genelde kişiyi bir adım öne taşıyabilir bazı durumlarda. Basketbol antrenörlüğü yapacak kişilerin gerekli antrenörlük eğitimlerini tamamlamak için kurslara ve eğitimlere katılması da şarttır. Bu eğitimler sonunda E, D, C, B ve A belgeleri verilir ve belgenin yeterliliğine göre kişi antrenörlük yapabilir yeterliliğine sahip olur. TBF antrenör yönergesine göre:

E Kategorisi Antrenörü: Üst düzey antrenörün yanında Minik, Küçük, Yıldız ve Gençler kategorisindeki takımlarda yardımcı antrenörlük yapma hakkına sahip olurlar.

D Kategorisi Antrenörü: Minik, Küçük, Yıldız ve Gençler kategorisinde takım çalıştırabilir, aynı zamanda Bölgesel Lig ve Kadınlar İkinci Ligi olmak üzere Büyükler kategorisinde, bir sezon ile sınırlı olacak şekilde ve sezon sonunda da 3. Kademe C Kategorisi Antrenör kursuna katılmak koşulu ile yardımcı antrenör olarak görev yapabilme hakkını kazanırlar.

C Kategorisi Antrenörü: Küçük, Yıldız, Genç ve Bölgesel Lig, İkinci Lig ve Ünilig olmak üzere Büyükler kategorisinde takım çalıştırabilme hakkını elde ederler. Aynı zamanda da Milli takımlarda yardımcı antrenör olarak görev alabilme hakları vardır.

B Kategorisi Antrenörü: Minik, Küçük, Yıldız, Genç ve Bölgesel Lig, Ünilig, Birinci ve İkinci Ligler olmak üzere Büyükler kategorisinde takım çalıştırabilir seviyede kabul edilirler. Aynı zamanda Milli takımlarda ve Süper Liglerde yardımcı antrenör olarak görev alma hakları vardır.

A Kategorisi Antrenörü: Minik, Küçük, Yıldız ve Genç ve Süper Ligler olmak üzere Büyükler kategorisinde takım çalıştırabilir ve aynı zamanda milli takımlarda görev alabilirler.

Basketbol Antrenörü Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

  • En az 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekir
  • En az lise ve dengi okul mezunu olmaları gerekir, bazı durumlarda BESYO mezunları ya da sporcular öncelikli tercih edilir
  • Görevini devamlı şekilde yapmasına engel olabilecek herhangi bir vücut veya akıl hastalığı bulunmaması gerekir
  • “Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veya affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla; zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırmak, devlet sırlarını açığa vurmak suçlarından dolayı tecil edilmiş olsa dahi ceza almamış olmaları” gerekir
  • Son üç yıl içinde bir defada 6 aydan fazla veya toplam 1 yıldan fazla ceza almamış olmaları gerekir
  • Doping suçundan dolayı ceza almamış olmaları gerekir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *