Futbol Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İlgiyle takip edilen spor dalı futbol ile ilgili sıkça sorulan, araştırılan ve en çok merak edilen 20 soruyu sizin için cevapladık… 

Futbolda üç puanlı sistem nedir?

Liglerde ve turnuvalarda  uygulanan, müsabakayı kazanan takıma 3 puan veren ve kaybeden takımın puan almaması yönünde kural konulan sistemdir. Üç puanlı sistemde, eğer taraflar berabere kalır ise her iki takım da birer puan alarak maçı tamamlamış kabul edilir.

Futbolda Hat Trick nedir?

Bir oyuncunun, çıktığı maçta rakip takıma üç gol atması durumu hat trick olarak adlandırılır.

Futbolda yardımcı hakemin maçta görevi nedir?

Yardımcı hakem, orta hakeme maçı kontrol etmede yardımcı olur. Yan hakem olarak adlandırılan iki hakem taç çizgisi üzerinde görev yapar. Dördüncü hakem ise kenarda görev yapar.

Futbolda kale uzunlukları?

Futbolda kalenin genişliği 7,32 metre ve yüksekliği ise 2,44 metredir.

Futbolda kale alanı neresidir?

Kale alanı, ceza alanı içinde bulunan ve kaleye 5,5 metre uzaklıktaki çizginin içinde kalan bölgeye verilen isimdir. Alanın boyutu 18,32 x 5,50 metredir.

Futbolda hakem atışı nasıl kullanılır?

Hakem atışı, futbolda topun oyunda olduğu sırada oyunun hakem tarafından durdurulması sonrasında kullanılır. Hakem, oyunu tekrar başlatmak için, oyunun durduğu noktada topu yere bırakır. Buna hakem atışı denir. 

Futbolda averaj nedir?

Averaj, puan eşitliği bulunan takımların birbirlerine üstünlüğünü belirlemek için attıkları ve yedikleri gollerin farkına verilen isimdir. Puan eşitliğinde averajı yüksek olan takım üstün kabul edilir.

Köşe vuruşu nedir?

Köşe vuruşu yada korner, topu oyuna sokma yöntemlerinden biridir futbolda. Top en son, savunma yapan takımın herhangi bir oyuncusuna dokunup kale çizgisi dışına çıkmışsa karşı takım köşe vuruşu kazanır.

Futbolda asist ne demek?

Bir oyuncunun takım arkadaşına verdiği, gol vuruşundan önceki son pas asist olarak adlandırılır.

Ofsayt ne demek?

Rakip takımın kalesine hücum yapan takımın oyuncularından birinin, kaleciyle arasında rakip takımdan herhangi bir oyuncunun bulunmaması durumuna ofsayt denir. Kendi takım arkadaşlarından herhangi birinin kafası, vücudu yada ayağı rakip oyuncunun ilerisinde olmamalıdır.

Futbol topu ağırlığı ne kadardır?

Futbol topunun ağırlığı ve boyutu kurallara göre; topun çevresi 68 ila 70 santimetre ve ağırlığı 410 ila 450 gram şeklinde olmalıdır

Futbol sahasında kale çizgileri ne kadar uzunluktadır?

Kale çizgileri, 45 ila 90 metre arasında ve birbirleriyle aynı uzunlukta olmalıdır.

Futbol sahasında taç çizgileri ne kadar uzunluktadır?

Taç çizgileri, birbirleriyle aynı uzunlukta ve 90 ila 120 metre arasındadır.

Gerçek futbol sahası kaç metredir?

FIFA standartlarında bir futbol sahası ölçüleri; genişliği minimum olacak şekilde 45 metre, maksimum olacak şekilde ise 90 metredir. Uzunluğu ise, minimum 90 metre ve maksimum 120 metre aralığındadır.

Fair Play ne demek?

Sportmenlik ve ya sportif erdem anlamına gelir. Sadece kurallara uymak anlamına gelmez, üstün bir davranışı tanımlar ve rakibe saygıyı temel alır.

Futbolda degaj ne demek?

Kalecinin elindeki topu oyunu yeniden başlatmak amacıyla havaya atması, daha sonra top yere değmeden ayağıyla vuruş yapmasına degaj denir.

Futbolda dripling ne demek?

Bir oyuncunun, topu kontrollü bir şekilde ve ayağından çıkarmadan sürerek sahada ilerlemesi anlamına gelir.

Penaltı ne zaman verilir?

Bir oyuncunun kendi ceza sahası içindeyken rakip takım oyuncusuna  faul olarak kabul edilen kural dışı hareketlerden birini yapması sonucunda rakip takıma penaltı vuruşu verilir.

Futbolda rövaşata ne demek?

Bir futbolcunun, havada ters parende atarak gelen topa vurmasına rövaşata denir ve futboldaki en zor vuruşlardan kabul edilir.

Futbolda nutmeg ne demek?

Topu rakibin bacak arasından geçirmek anlamında kullanılır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *