En İyi Futbol Filmleri

Konu futbol olunca dünyadaki büyük bir çoğunluk için hayat duruyor desek yeridir. Ülkeler ve seviyeler farklı olsa bile futbol tutkusu her yerde aynıdır. Sadece spor dalı olarak görmediğimiz hayatımıza hükmeden, bizimle bütünleşen futbol tutkusunu maç izlerken yaşıyoruz evet ama biraz da işin içine sanat katmak isteyenler için futbol konulu filmler de mevcut. Her futbol severin mutlaka izlemesi gereken, en iyi futbol filmlerini sizler için listeledik. Şimdiden iyi seyirler!

Green Street Hooligans 

2005 – IMDB 7.5

Harvard Üniversitesinde gazetecilik okuyan Matt, oda arkadaşının uyuşturucusu kendi yatağında bulunduktan sonra okuldan atılır. Ablasının yanına İngiltere’ye taşınan Matt, eniştesinin West Ham United fanatiği olan kardeşi Ben ile takılmaya başlar.

Futbol konusunda en ufak bir bilgisi olmayan Matt kendini West Ham United taraftar grubu GSE yani Green Street Elite’in içinde bulur. Ben ve arkadaşlarıyla maçlara gitmeye hatta kavgalara karışmaya başlar, içinde biriktirdiği tüm şiddeti dışa vurur. Ne olduğunu bile anlamadan kendini anlamsız bir fanatikliğin içinde bulur. 

The Damned United 

2009 – IMDB 7.5

The Damned United, İngiliz futbolunun gelmiş geçmiş en iyi hocalarından sayılan ve 2004 yılında hayata veda eden Brian Clough’un, Leeds United’ın başında geçirdiği ve sadece 44 gün süren teknik direktörlük dönemini konu alıyor. Film Oscar ödüllü Tom Hooper imzası taşıyor.

Shaolin Soccer 

2001 – IMDB 7.3

https://www.youtube.com/watch?v=t0C9BC8PLbE

Bir dönem futbol oynayan ve yediği bir kazık nedeniyle de futbol hayatına ara veren biri, aradan yıllar geçtikten sonra kung fu yapabilen bir grup shaolin rahibi ile birlikte futbol oynamaya tekrar başlar. Takım kurulur, büyür ve oldukça uyumlu bir takım haline gelirler. 

Pele: Birth of a Legend 

2016 – IMDB 7.2

Adından da anlaşılacağı üzere, filmde efsanevi futbolcu Pele’nin hayatı konu alınır. Pele, 1958 yılında 17 yaşındayken, Brezilya’nın ilk Dünya Kupasını kendi attığı golle kazandırmış, dünyanın en iyi futbolcularından biri olarak kabul görmüştür. Brezilya’nın fakir mahallelerinden çıkıp, inanılmaz bir hayata adım atan Pele, yeteneği ve oyunuyla tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmıştır. Şuan bile dünyanın en iyi oyuncuları arasında ilk sıralardaki yerini korumaktadır.

Looking for Eric 

2009 – IMDB 7.2

Postacı olan Eric; karısı onu terk ettikten sonra panik atak krizleri geçiren, sevdiği kadına aşkını bile ilan edemeyen birine dönmüştür. Böyle zor anlarda ise, her şeyini anlatıp danıştığı özel bir arkadaşı olan futbol dehası Eric Cantona, Eric’in yanında olacaktır.

Phörpa 

1999 – IMDB 7

Phörpa; Tibet’teki bir manastırda, Fransa’da düzenlenmekte olan Dünya Kupası maçlarını izlemek isteyen heyecanlı bir grup gencin televizyon bulma macerasını konu almaktadır.

Will 

2011 – IMDB 6.9

Will Brennan, annesini kaybetmiş ve babası da bir süre önce ortadan kaybolmuş 11 yaşında bir çocuktur. Hayattaki en büyük tutkularından biri başarılı İngiliz futbol takımı Liverpool’dur. Bir gün Will’in babası Gareth bir anda ortaya çıkar; hem de Liverpool ve A.C. Milan Şampiyonlar Ligi Final maçına aldığı iki biletle… Maç için yolculuğa hazırlandıkları sırada Will’in babası aniden ölür, Will kendisini yatılı okulda tamamen terk edilmiş bir şekilde bulur. Will,hem babasının anısını yaşatmak için hem de gönülden bağlı olduğu futbol takımına destek vermek için bu yolculuğa çıkmayı kafaya koyar… 

Victory 

1981 – IMDB 6.7

Filmde, 2. Dünya Savaşı sırasında esir düşen bir grup müttefik askerin işgal kuvvetlerinin ellerinden kaçma planları konu edilir. Oynanan normal bir futbol maçı değil aslında bir savaştır da. Stadyum da işgal altındadır. 

Goal! 

2005 – IMDB 6.7

Küçük yaşta ailesiyle Amerika’ya göç eden Meksikalı Munez’in tek hayali bir gün futbol yıldızı olmaktır. Ailesinden istediği desteği göremeyen Munez, bir gün birdenbire eski bir futbolcu tarafından keşfedilir. Bundan sonra kendini ispatlama ve yıldız bir futbolcu olma mücadelesi gerçekten başlar Munez için. Filmde aynı zamanda Beckham, Raul, Kluivert, Zidane, Alan Shearer gibi dünyaca ünlü futbolcuları da görüyoruz.

Bend It Like Beckham 

2002 – IMDB 6.6

Jesse, ailesinin üzerinde kurduğu bütün baskılara rağmen, içindeki büyük futbol tutkusunu hayata geçirmek isteyen Beckham hayranı Hintli bir kızdır. Bir gün, daha profesyonel bir takımda oynama şansı yakalar. Ailesinden gizli bir şekilde küçük bir kadınlar takımında oynamaya başlar. Beckham gibi olma hayalleri, ailesinin kendisini futbol oynarken yakalamasıyla sallantılı hale gelir… 

Offside 

2006 – IMDB 7.3

Film, İran milli takımının dünya kupası eleme maçını izlemek için erkek kılığına girerek stadyuma giren kızların hikayesini anlatıyor. Kadınların maç izlemesinin dolayısıyla da stadyuma girmesinin yasak olduğu İran’da, yakalananlar için özel bir yer bulunur. Kılık değiştirerek yakalanan kızlar buraya kapatıldığında maçı izleyebilmek için çok mücadele ederler ancak başarısız olurlar. Onlara maçı oynayarak askerler anlatır… Jafar Panahi imzalı film İran’daki kadınların toplum mücadelesini futbol penceresinden yansıtıyor filmde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *